Na rekonštrukciu požiarnej zbrojnice získali z eurofondov 252.697 eur

29.11.2009 Kežmarok

Spišská Belá 29. novembra (TASR) - Mesto Spišská Belá bude môcť vďaka eurofondom v budúcom roku rekonštruovať hasičskú zbrojnicu.
Prestavba sa má realizovať v dvoch fázach. Ako uviedol pre TASR primátor mesta Štefan Bieľak, prvá etapa prác súvisiacich so stavebnými úpravami a modernizáciou zbrojnice počíta s celkovými nákladmi zhruba vo výške 313.920 eur (9,46 milióna Sk), pričom z európskych zdrojov získajú 252.697 eur (7,61 milióna Sk) a zvyšok uhradí mesto z vlastného rozpočtu.
Primátor tvrdí, že po rekonštrukcii sa výrazne zlepšia podmienky pre dobrovoľných hasičov. \"Táto investícia však vytvorí predovšetkým priestor na umiestenie profesionálnej hasičskej jednotky, ktorá by mala v budúcnosti sídliť aj v našom meste, \" konštatoval Bieľak. Podľa neho, by jej zriadenie bolo prínosom pre záchranný systém, pretože práve v tejto lokalite sa pomerne často vyskytujú lesné požiare a dobrovoľní hasiči sa vo veľkej miere podieľajú aj na likvidácii požiarov v okolitých obciach.
V rámci prvej etapy sa má realizovať nová sedlová strecha, zateplenie objektu, výmena okien, dverí a podlahovej krytiny. Okrem toho sa uskutoční kompletná rekonštrukcia kúrenia a elektroinštalácie. Zmeniť by sa malo aj vnútorné usporiadanie miestností v zmysle minimálneho štandardu priestorového vybavenia hasičských zbrojníc.
S prácami sa má začať v lete 2010 a ich ukončenie je naplánované do jedného roka. Projekt počíta aj s možnosťou sfunkčnenia podkrovných priestorov, tieto úpravy by sa však podľa Bieľaka mali robiť až v rámci ďalšej etapy.
(1 EUR = 30,1260 SKK)
 

Vyberte región